Пластмасови бутилки

Plastic bottles

 

Бутилираната вода в повечето случаи се оказва ненужен продукт за хората в много държави. Защо да плащаме за нещо, което можем да получим почти безплатно? Агресивните маркетингови кампании превърнаха пиенето на бутилирана вода в мода. Повечето от бутилките с малък размер (до 1,5 литра) са направени от PET пластмаси,които могат да създават проблеми на нашето здраве, а също така и на заобикалящата ни околна среда.

 

 

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА БУТИЛИРАНАТА ВОДА

 

ЗДРАВЕ:

 

PET пластмасата (polietilen tereftalat – материал, от който най-често са направени бутилките) отделя антимон, който е поставен в 2B група (означава, че може да причинява ракови заболявания) от IARC (The International Agency for Research on Cancer) във водата. Изследванията показват, че антимонът се отделя повече, когато бутилките са изложени на високи температури или когато водата се съхранява в PET пластмаси за по-дълги периоди от време. Противно на твърденията в различни популярни медии PET не отделя BPA (бисфенол А).

 

ОКОЛНА СРЕДА:

 

Пластмасовите бутилки причиняват директно или индиректно редица негативни последствия за околната среда.

 

Разход на енергия

OilВ различните фази на производство на бутилирана вода се наблюдават различни степени на разход на енергия. Нефтът като основна суровина и източник на енергия се използва в производството на бутилки, бутилирането на самата вода, транспортирането до крайния потребител. Огромни количества изразходена енергия за един и същ краен резултат, могат да бъдат заместени с едно завъртане на чешмяния кран. Транспортирането на водата до крайнита потребители е процесът изразходващ най-голямо количество енергия.

 

Въглероден отпечатък

Големината на въглеродния отпечатък се определя от количеството енергия изразходено за получаването на единица продукт. В нашия случай разглеждаме пример с пластмасовата бутилка. Въглеродния отпечатък на пластмасовата бутилка е огромен, което се дължи на количеството енергия изразходвана в процеса на производство и транспортиране, а също така и на ниско ефективното рециклиране на пластмасите (в Европейскиа съюз само 21,3 % се рециклират и 30 % се изгарят за оползотворяване на енергията[1]). Резултатите от различни анализи варират от 173 до 250 g CO2 на литър бутилирана в пластмасова бутилка вода,което е 6000 пъти повече от въглеродния отпечатък на литър чешмяна вода.

 

Отпадъци

Low recycling rates for plastic bottlesСредно един гражданин на Европейския съюз купува 104 литра бутилирана вода на година. Повечето бутилки са направени от пластмаса, което теоретично означава, че повече от 50 милиарда еднолитрови пластмасови бутилки се продават в цяла Европа на година. По данни, около 25 милиарда пластмасови бутилки се депонират или в лошия случай се изхвърлят в околната среда на година.

 

СРЕДСТВА:

 

Между цените на бутилираната и чешмяната вода навсякъде по света съществува огромна разлика. В Словения например, бутилираната вода е 274 до 2 695-пъти по-скъпа от чешмяната, в Америка е 2 270-пъти по-скъпа. Това е единствения продукт с такива размери на надценка в света, поради което и маркетинговите отдели в бутилиращата вода индустрия се гордеят с този факт.

 

ОБЩЕСТВО:

 

Бутилиращата вода индустрия често е обвинявана в комерсиализация и приватизиране на обществено благо, което в случая се явява водата. Редица личности и организации в света се обявяват против използването на водата като средство за печалба. Проблеми и конфликти вече са налице в някои държави, където източниците на вода са изчерпани или приватизирани

call us icon
Необвързваща консултация

Интересувате се от филтрираща система на BestWater или бихте искали да научите повече за водата? Нашите добре обучени партньори ще Ви посъветват индивидуално, без задължение и безплатно в дома Ви.В личен разговор, те ще Ви отделят време, за да отговорят на Вашите въпроси по темата за питейната вода и водните филтри на местно ниво, да анализират ситуацията и да се развие най-добрия подход за Вашия собствен филтър за питейна вода.